Tuesday, August 13, 2013
အသီး ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ကဲြျပားပါရဲ႕လား
ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံ စသည္တုိ႕ႏွင့္ ပတ္သက္၍ အေခၚအေ၀ၚအခ်ိဳ႕သည္ အေရးႀကီး
သည့္ ကိစၥရပ္မ်ား မဟုတ္သည့္တုိင္ ေ၀ခဲြရခက္သည္မ်ား ရွိသည္။ ၎တြင္ အသီး (fruit) ႏွင့္ ဟင္းသီး
ဟင္း ရြက္ (vegetable) သည္ ေျမမွေပါက္ေရာက္သည့္ အပင္မ်ားမွ ထြက္ရွိၾကျခင္း တူၾကေသာ္လည္း
သဘာ၀ တြင္ ကဲြျပားေနတတ္သည္။ ကြ်န္ေတာ္တို႕ အလြယ္တကူ သိထားၾကသည္မ်ားတြင္ အသီးသည္
မျပဳျပင္ဘဲ တစ္ခါတည္း စားႏုိင္ၾက၍ ဟင္းသီးဟင္းရြက္သည္ ျပဳျပင္ေၾကာ္ေလွာ္ ခ်က္လုပ္ရသည္။
ဥပမာအားျဖင့္ လိေမၼာ္သီး၊ မာလကာသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး စသည္တုိ႕သည္
အသီးမ်ားျဖစ္ၾက၍ ပဲသီး၊ ရံုးပတီသီး၊ ဘူး၊ ဖရံု၊ ဖရဲႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႕ကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္အျဖစ္ျဖင့္သာ
သေဘာထားၾကပါသည္။
အဘိဓါန္မ်ားတြင္ အသီးဟူသည္ “အပင္မွျဖစ္ေပၚလာေသာ၊ မ်ိဳးေစ့၊ အသား၊ အခံြ စသည္ ပါသည့္
အရာ” ဟူ၍ ျဖစ္သည္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ အသီးသည္ အရည္ရႊမ္းတတ္ၾကၿပီး အတြင္းတြင္ေျခာက္ေသြ႕
ေသာ အေစ့ ပါရွိၾကသည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္သည္ ဟင္းခ်က္စားရေသာ အသီးအရြက္ ျဖစ္သည္။
ထူးျခားမွဳတြင္ ပန္းမုန္လာ၊ ပန္းေဂၚဖီဟူသည္ ပန္းပြင့္မ်ား ျဖစ္ၾကၿပီးဆလတ္ရြက္ႏွင့္ ေဂၚဖီထုပ္
တုိ႕သည္ အရြက္မ်ား ျဖစ္ၾကသည္။ ၾကက္သြန္နီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႕သည္ အျမစ္မ်ားျဖစ္ၾကၿပီး ကညြတ္
ပင္မ်ားသည္ ပင္စည္မ်ားျဖစ္ၾကသည္။ သုိ႕ေသာ္ အားလံုးကို ကြ်န္ေတာ္တို႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အျဖစ္သာ
သံုးႏွံဳး ေခၚေ၀ၚၾကပါသည္။
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment