Tuesday, September 3, 2013

ကုိက္လန္ အစြမ္း




ကိုက္လန္၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး (၁၀) ခ်က္
။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။။

          ကိုက္လန္ကို အစိမ္းေရာင္ ဟင္းရြက္တို႔ရဲ႕ ဘုရင္မလို႔ တင္စား တတ္ၾကသလို အာဟာရ
 စုေပါင္းရာ အိမ္တစ္လံုးလို႔လည္း ေခၚဆို တတ္ၾကပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲကို
ကိုက္လန္ ထည့္စား ေပးမယ္ ဆိုရင္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူး ၁၀ မ်ဳိးကို ရရွိပါလိမ့္မယ္။

 

(1) အစာေျခ လမ္းေၾကာင္း စနစ္ကုိ က်န္းမာေစပါတယ္

        ကိုက္လန္မွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးၿပီး အဆီဓာတ္လည္း လံုးဝ မပါပါဘူး။ အမွ်င္ဓာတ္ 
မ်ားစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ ကိုက္လန္ တစ္ခြက္မွာ ၃၆ ကယ္လိုရီနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ငါးဂရမ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။


(2) အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

       ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီတူတဲ့ ကိုက္လန္နဲ႔  အမဲသားတို႔ကို
 ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္ရာ ကိုက္လန္မွာ သံဓာတ္ ပိုမိုပါဝင္ တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ သံဓာတ္ဟာ
 ေဟမိုဂလိုဘင္နဲ႔ အင္ဇိုင္း ျဖစ္ေပၚေစ တာ၊ ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္း အသီးသီးကို ေအာက္ဆီဂ်င္ 
ပို႔ေပးတာ၊ ဆဲလ္ႀကီးထြားတာ၊ အသည္းရဲ႕ လုပ္ငန္း ေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ ေစတာ စတဲ့ 
အာနိသင္ေတြ ရရွိေစၿပီး အေထြေထြ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစ ပါတယ္။

(3) ဗီတာမင္ေက မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္ 
       ကိုက္လန္မွာ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေကဟာ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္
 ေပးႏိုင္ပါတယ္။  အ႐ိုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစတဲ့ အျပင္ ေသြးခဲတာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း 
ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ ခံစား ေနရ သူေတြကို သက္သာေအာင္
 ဗီတာမင္ေကနဲ႔ ကုသႏိုင္ပါတယ္။

(4)ကင္ဆာ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္
           ကိုက္လန္မွာ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္နဲ႔ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ တို႔လို အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
ဒီအင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ ေတြက ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။

(5)ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္  
                 ကိုက္လန္ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစာ တစ္မ်ဳိးပါ။ ကိုက္လန္ တစ္ခြက္စာ 
ပမာဏမွာ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ ပမာဏ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ပါဝင္
တာေၾကာင့္ ႐ိုးဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာ၊ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ ေရာဂါနဲ႔ Autoimmune Disorder တို႔ကို 
တြန္းလွန္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

(6) ႏွလံုးေသြးေၾကာကို က်န္းမာေစပါတယ္ 
ကိုက္လန္မွာ ႏွလံုးေသြးေၾကာ စနစ္ကို က်န္းမာ ေစတဲ့ အစြမ္း ရွိပါတယ္။ ကိုက္လန္ကို မ်ားမ်ား
စားေပးရင္ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်  ေစႏိုင္ ပါတယ္။

(7) အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္ 
        ကိုက္လန္မွာ ဗီတာမင္ေအ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ ေစတဲ့အျပင္
 အဆုတ္နဲ႔ ခံတြင္းကင္ဆာတို႔ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။

(8) ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ ေစပါတယ္ 
             ကိုက္လန္မွာ ဗီတာမင္စီ ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားစနစ္၊ ဇီဝ႐ုပ္
 ျဖစ္ပ်က္မႈနဲ႔ ေရဓာတ္ ျပည့္ဝမႈတို႔ကို အားေပး ေထာက္ပံ့ႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။

(9) အ႐ိုး၊ အဆစ္ က်န္းမာေစပါတယ္ 
          ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ ပမာဏတူတဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ 
ယွဥ္ရင္ ကိုက္လန္မွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပိုမို ပါဝင္ တာေၾကာင့္ အ႐ိုးထုထည္ ဆံုး႐ႈံးမႈ မျဖစ္ေအာင္နဲ႔
အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုက္လန္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္စီဟာ 
အ႐ိုးႏုနဲ႔ အဆစ္ေတြ သန္စြမ္း ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေအာင္ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။

(10) ကိုယ္တြင္း အဆိပ္ေတြကို ကင္းစင္ ေစပါတယ္ 
          ကိုက္လန္ကို အဆိပ္ ဖယ္ရွား ေပးႏိုင္တဲ့ အစာလို႔ တင္စား ေခၚေဝၚၾကပါတယ္။ ကိုက္လန္မွာ
 အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဆာလဖာတို႔ အျပည့္အဝ ပါဝင္ ေနတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာတြင္း ရွိ အဆိပ္ေတြကို
ကင္းစင္ေစၿပီး အသည္းကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။

 
ၾကယ္စင္
 
credit to Good Health
          ျမန္မာ့တုိင္းရင္းေဆးပညာ (ပုသိမ္) မွ ကူးယူေဖၚျပျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...