အစားအေသာက္ေတြကို ခပ္ျမန္ျမန္ ဒါမွမဟုတ္ ခပ္မ်ားမ်ားစားေသာက္ပါက ႀကိဳ႕ထုိးတတ္ပါတယ္။
အစားအစာေတြကို ခပ္ေလာေလာ စားေသာက္ပါက အမ်ားႀကီး စားမိၿပီး ဗိုက္ျပည့္လာပါက ရင္ေခါင္းနဲ႕
၀မ္းဗုိက္ကုိ ျခားထားတဲ့ နံရိုးေအာက္ဘက္နားက တြယ္ကပ္ေနတဲ့ Diaphragm အမည္ရွိၾကြက္သားအျပား
အႀကီးႀကီးကုိ သြားၿပီး ဆြေပးသလုိျဖစ္ကာ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ အစာအိမ္က Diaphragm
ရဲ႕ေအာက္ ကပ္လွ်က္မွာတည္ရွိေနတတ္ၿပီး အဲဒီၾကြက္သားႀကီးက အသက္ရွဴသြင္းရွဴထုတ္လုပ္ရာမွာ
အဓိကက်တဲ့ ၾကြက္သားႀကီးပဲျဖစ္ပါတယ္။
ႀကိဳ႕ထုိးပါက ထုိၾကြက္သားဟာ ပံုမွန္အခ်ိန္ေတြထက္ ပုိၿပီး အားျပင္းစြာ က်ံဳ႕လာကာ ဆတ္ကနဲ
ဆတ္ကနဲ က်ံဳ႕ၿပီး အသံက်ယ္က်ယ္ထြက္တဲ့ အသက္ရွဴသြင္းမွဳကုိ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ရုတ္တရက္
၀င္လာတဲ့ေလအဟုန္က ေလပုိက္ထိပ္ရွိ Epiglottis (အသံအိုး အဖံုး) ကုိ ရုတ္ခ်ည္းပိတ္ေစတာေၾကာင့္
“ေအ့” ဆုိတဲ့ ႀကိဳ႕ထုိးသံ ထြက္လာရတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ႀကိဳ႕ထုိးတာကို ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ လူေတြဟာ နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳး ႀကံဆၾကပါတယ္။ ႀကိဳ႕ထုိးသူကုိ
လန္႕ေအာင္ ျပဳလုပ္တာ၊ ေျမပဲေထာပတ္လုိ အစာမ်ိဳးေပးတာ၊ တံေတြးမ်ိဳခ်ျခင္းတုိ႕က ေလတက္တာကုိ
ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လို႕ အယူရွိၾကပါတယ္။ ႀကိဳ႕ထုိးတာက ဒီအတုိင္းထားရင္ မိနစ္အနည္းငယ္ အၾကာမွာ
အလုိလို ေပ်ာက္ကင္းသြားတတ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ တစ္ခ်ိဳ႕ အလြန္ရွားပါးတဲ့ ျဖစ္ရပ္ေတြမွာေတာ့
ႀကိဳ႕ထုိးျခင္းဟာ ရက္နဲ႕၊ လနဲ႕၊ ႏွစ္နဲ႕ခ်ီၿပီး ၾကာတတ္ေလ့ရွိတယ္လုိ႕ သိရပါတယ္။
ေဒါက္တာႏုျမတ္
Ref; Good Health Journal (11.9.2013)
No comments:
Post a Comment