Saturday, November 2, 2013

ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ေစရန္ အစားအစာမ်ား

ဆုိဒီယမ္ (ဆား)

    ဒီေန႕ေခတ္ လူအမ်ားစုဟာ ဆုိဒီယမ္(ဆား) အမ်ားအျပား၊ ပုိတက္ဆီယမ္ အနည္းငယ္ ပါတဲ့ အစား

အေသာက္ေတြကို္ စားေနၾကတာ မ်ားပါတယ္။ ေလ့လာမွဳေတြအရ ပုိတက္ဆီယမ္ကုိ မ်ားမ်ားစားၿပီး

ဆုိဒီယမ္(ဆား) ကို ေလွ်ာ့စားတာေၾကာင့္ ေလျဖတ္ႏုိင္ေခ် ၂၁ရာခုိင္ႏွဳန္း ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အျပင္

 ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏွဳန္းကုိလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ပုိတက္ဆီယမ္ဟာ ေသြးေၾကာေတြကို

ထိခိုက္မွဳမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ၿပီး ေသြးေၾကာနံရံ ထူထဲ မာေက်ာမွဳမျဖစ္ေအာင္ဟန္႕တားေပးႏုိင္ပါတယ္။

ဒါ့ေၾကာင့္ က်န္းမာၿပီး ေရာဂါေ၀ဒနာ ကင္းစင္ရးအတြက္ ပိုတက္စီယမ္ ပါ၀င္မွဳ ျမင့္မားတဲ့ အစာေတြကို

စားေပးသင့္ပါတယ္။


ကန္စြန္းဥ

    ကန္စြန္းဥဟာ ပိုတက္ဆီယမ္ ပါ၀င္မွဳ အျမင့္မားဆံုး အစာျဖစ္တာကုိ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ ေတြ႕ရွိရ

ပါတယ္။ ကန္စြန္းဥ အေနေတာ္တစ္လံုးမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၆၉၄ မီလီဂရမ္နဲ႕ အမွ်င္ဓာတ္၊

ဘီတာကယ္ရုိတင္း စ တာေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။


ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္

    လတ္ဆတ္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ရည္မွာ ပုိတက္ဆီယမ္ ပါ၀င္မွဳ ပုိမ်ားပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ရည္ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံုမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ ၆၆၄ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး

ေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္မွာ ပုိတက္ဆီယမ္ ၄၀၀ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ပါတယ္။


ပဲသီး

    ပဲသီးခ်က္ၿပီး ခြက္တစ္၀က္စာ ပမာဏမွာ ပုိတက္ဆီယမ္ ၆၀၀ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ ပဲသီးေတြက

ႏွလံုးကို က်န္းမာေစၿပီး အမွ်င္ဓာတ္လည္း ပါ၀င္မွဳ ျမင့္မားပါတယ္။


ဒိန္ခ်ဥ္

    အဆီမပါတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္အလြတ္ တစ္ခြက္စာမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ ၅၇၉ မီလီဂရမ္ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ

အက်ိဳးျပဳဘက္တီးရီးယား ပါ၀င္တာေၾကာင့္ နံနက္စာအျဖစ္ စားေပးရင္ အစာေျခစနစ္ကုိ က်န္းမာေစၿပီး အူ

လမ္းေၾကာင္းကုိ က်န္းမာေစပါတယ္။


ခံုးေကာင္

    ခံုးေကာင္ ၃ ေအာင္စမွာ ပိုတက္ဆီယမ္ ၅၃၄ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ၿပီး ဗီတာမင္ B-12 ပါ၀င္မွဳ အမ်ားဆံုး

အစာပါ။ ပင္လယ္စာ ႀကိဳက္သူေတြ အေနနဲ႕ စားသင့္တဲ့ အစာပါ။


ဆီးသီး

    ဆီးသီးေဖ်ာ္ရည္ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံုမွာ ပုိတက္ဆီယမ္ ၅၃၀ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဆီသီးခြက္

တစ္၀က္မွာ ပိုတက္ဆီယမ္ ၄၀၀ မီလီဂရမ္ နီးပါး ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဆီးသီးကုိ စားရင္

အရုိးေတြကိုလည္းသန္စြမ္းေစပါတယ္။ တစ္ေန႕ ဆီးသီး ၁၀ လံုးစားတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြဟာဆီးသီးေျခာက္

စားသူေတြထက္ အရုိးသိပ္သည္းဆ သိသိသာသာ ပိုမုိေကာင္းမြန္မွဳရွိတာကုိ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။


မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္

    မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္ခြက္ရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံုမွာ ပုိတက္ဆီယမ္ ၅၀၀ မီလီဂရမ္ေက်ာ္ ပါ၀င္ပါတယ္။

မုန္လာဥနီနဲ႕ တျခားအ၀ါေရာင္ရွိ သစ္သီး၀လံနဲ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ မ်က္စိအျမင္အာရံုကိုလည္း

ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။


ငါး

    တူနာလုိ အသာမ်ားတဲ့ ငါး ၃ ေအာင္စ စားရင္ ပုိတက္ဆီယမ္ ၅၀၀ မီလီဂရမ္ ရရွိေစပါတယ္။ ငါး

ပါ၀င္မွဳ မ်ားတဲ့အစာကို ေန႕စဥ္ စားတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးႏုိင္ေခ်ကို ၃၅ ရာခုိင္ႏွဳန္း

 ေလ်ာ့ခ်ႏုိင္တယ္လို႕ ဟားဗတ္ ေလ့လာသူေတြက ဆုိပါတယ္။


ပဲပုပ္ပဲ
    ပဲပုပ္ပဲေတြမွာ ပုိတက္ဆီယမ္ ပါ၀င္မွဳ ျမင့္မားတာေၾကာင့္  ကုိယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမွဳျဖစ္စဥ္ကုိ တြန္းလွန္

ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ပဲပုပ္ပဲ ခ်က္ၿပီးသား ခြက္တစ္၀က္စာမွာ ပုိတက္ဆီယမ္ ၅၀၀ မီလီဂရမ္ နီးပါး 

ပါ၀င္ပါတယ္။


ငွက္ေပ်ာသီး

    ပုိတက္ဆီယမ္ ပါ၀င္မွဳျမင့္မားတဲ့ အစာအျဖစ္ ငွက္ေပ်ာသီးကုိ လူအမ်ားစု သိၾကပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး

အလတ္စားတစ္လံုးမွာ ႏွလံုးက်န္းမာေစတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ၄၀၀ မီလီဂရမ္ေက်ာ္ ပါ၀င္ပါတယ္။


                                                                             ဇြန္

  Ref : Good Health Journal (12.9.2013)
   

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...